ЖИВОТ ЛИ БЕ?!

Певицата Далида-талант и трагедия

 

Милиони момичета по света мечтаята да станат известни певици и за повечето от тях тези мечти си остават само мечти.Едва единици успяват да се сдобият с истинска слава и съпътстващия я разкошен живот. Далида е една от тези, които успяват да получат всичко! Нека си спомним биографията на известната певица, да разберем за нейния произход и заслугите и, а също така да се опитаме да разберем как е успяла да се озове на върха на световната слава и донесло ли  и е това щастие….

Певицата Далида с истинско име Йоланда Кристина Джильотти е призната за една от най-великите певици на 20-ти век.  

1393487805_dalida-5

 

Биография

Далида е родена на 17 януари 1933-та годинав столицатана Египет Кайро-най-големият град на арабския свят, но по произход Далида еиталианка.Като малка Далида претърпява операция, поради инфекция на окото. Операцията небила особено успешна и бъдещата певица остава кривогледа.Освен това не може да стои на тъмно и спи на светнати лампи.

Тези проблеми не спират певицата от нейният възходящ път и тя още през 1951-ва година взима участие в конкурса ” Мис Ундина”, където се класира втора, а  гри години по-късно Далида печели конкурса за красота “Мис Египет”!

1393487869_dalida-4

Година по-рано Далида прави операция, която я спасява от кривогледството и от този момент славата  и успехът започват да я преследват. След победата на ” Мис Египет” Йоланда приема творческия псевдоним Далида. Нали не сте забравили, че иситнското и име е  Йоланда Кристина Джильотти.

Смяната на името има огромно значение в живота на някои хора!

Например, когато хората приемат монашество, те сменят своето име, което символизира смъртта на стария човек и раждането на негово място на нова личност, с нови качества. Много от звездите на шоу бизнеса, писатели, поети и други постъпват именно така-на определен етап от кариерите си избират ново име и с него започват нов живот.

Своето ново име Далида, певицата избира в чест на героинята от библейската притча ” Самсон и Далила”. Същевременно тя получава предложение дасеснима в киното. Започвайки от 1954-та година Далида сеснима в малки роли във филмите “Маската на Тутанкамон” и  “Чаша и цигара”.

Специално за филма ” Чаша и цигара” тя записва първата сипесен “Черна луна” (La luna negra).

1393487857_dalida-8

Събитията се развиват все по-бързо и по-бързо, живота и се мени, като на лента пред очите и и в края на 1954-та Далида се мести в Париж.

Париж ще стане основният град в живота на Далида, но  в началото той е негостоприемен към раждащата се звезда.

Първите проблеми идват с факта, че бъдещата певица не говори добре  френски. Това става причината Далида да неможе да се прояви, като актриса и да вземе решение да се пробва, като певица.

Първите иучастия преминават в клуба “Вилла Д`Есте”, където пее на италиански, френски и испански. Там тя се запознава с писателя и сценарист Алберт Машар, който я съветва за пореден път да си смени името, за да има успех.

Именно тогава певицата променя една буква в името си, сменяйки “л” със “д” и в резултат ДалиЛа става ДалиДа.

1393487857_dalida-11

Следват нови и нови участия, конкурси..Певицата е забелязана на радиото и от звукозаписните компании. Следват предложения, които отварят пред нея нови хоризонти. През 1956-та година Далида записва първия си хит- “Бамбино” и подписва първия си договор с фирмата “Барклай”.

За една година продава 300 хиляди копия на почата си съсзаписа на ” Бамбино” и Далида печели първия си Златен диск. Но певицата не спира до тук, тя продължава да създава хитове, да изнася концерти, прави албуми, благодарение на което Далида постига истински успех. Певицата печели множество музикални награди, а името  и снимките и не слизат от кориците на списанията. Далида прави турнета във Франция и Европа.

А, през 1958-ма година Далида излиза на сцената в Америка, където получава предложение да се остане и да стане американска певица, което тя отказва.

Далида се връща в родното Кайро, връща се с триумф. В онзи момент тя сигурно се е чувствала най-щастливата на света- та за кратък период тя успява да се превърне от никому неизвестно момиче, страдащо от кривогледство в световно известна певица.

1393487822_dalida-2

След това певицата се връща в Париж, записва нови музикални композиции и дискове, прави концерти, получава награди. Колко точно песни е изпяла Далида е сложно да се преброи, рядко някоя певица може да си ечтае дори за нейните успехи. Изпяла е над 500 песни на френски, около 200песни на родния си италиански и над 200 песни на други езици, сред които  немски, арабски, испански, японски, иврит, гръцки, фламандски. Продала е над 150 милиона диска по цял свят.

Популярността и влиянието на Далида били толкова високи, че в резултата на допитване, проведено във Франция през 1982-ра година певицата заема 2-ро място в списъка на най-влиятелните жени, като първото място остава за съпругата на президента на Франция…

 

По-късно, през 2008-ма година френското научно издание Encyclopaedia Universalis провежда допитване, за да отличи личностите повлияли най-силно върху съвременното френско общество, като цяло. Далида отново заема второ място,отстъпвайки пред Шарл дьо Гол.

Далида е на върха на славата си, тя имала всичко, закоето милиони могат само да мечтаят! Тя имала почитатели, обожатели, портретите и украсяваликроците на списанията, тя била желан госта на  най-разкошните мероприятия и много, много друго имала Далида…

1393487877_dalida-10

Само че, посвещавайки се нак ариерата на певица тя нещо недообмисля и личният и живот все не се урежда…Разбира се не и липсвало мъжко внимание, но по тъжно стечение на обстоятелствата и тримата мъже, които не били равнодушни към певицата доброволно напуснали този свят…

По тази причина журналистите  наричат Далида  “черната вдовица”.

Любимите мъже на Далида не били единствените, които доброволно или неочаквано се простили с живота си. По странен и неочакван начин Далида е губила мнозина, които е ценила. Освен това мира не и давала болестта от детството-очите на певицата все по-трудно и по-трудно понасяли ярката светлина на прожекторите по концертите и. Осветлението носило на певицата нечовешки болки.

Освен болките от ярка светлина, Далида изпитвала  и душевна болка, чувствайки се самотна- невзирая на всичките си успехи тя не успява да се сдобие с чисто  женско щастие. Далида е нямала нито мъж, нито деца, поради което певицата се чувствала все повече самотна и нещастна.

1393487855_dalida-3

Въпреки тъжното и депресивното си настроение певицата продължавала творческата си дейност, появявала се по телевизията, правила концерти, срещала се с фенове, учила сценарии и не давала вид,  че е толкова неудовлетворена от живота –  все пак тя била звезда, а звездите просто са длъжни да светят! Да светят докато им стигнат силите- до самия край!

1393487901_dalida-23

В началото на май 1987 година Далида разбира, че повече не може да продължава да живее този живот, който по думите и е станал непоносим. Певицата така и пише в своята бележка – ” Животът стана непоносим за мен. Простете ми”.  В нощта на 2-ри срещу 3-ти май Далида пие голяма доза приспивателни и ги преглъща с алкохол…

Сърцето и спира да бие на 3 май около 11 часа…Далида умира в изящна поза, стискайки чаша в ръка. Погребват я на 7 май  на гробището Монмартр. Да се сбогува с певицата идва практически цял Париж.

1393487877_dalida-13

Журналистите, които доскоро пишат за Далида всякакви гадости и неоснователна критика започват да пишат хвалебствени публикации, да превъзнасят певицата и музикалните и композиции, наричайки песните на Далида изкуство от най-висша форма.

1393487882_dalida-15

Трябва да се отбележи, че в тези публикации журналистите пишат истината- песните и, както и тя самата не са забравени до ден днешен. Разбира се повечето съвременни тинейджъри не знаят името на Далида, но те познават много от нейните песни…

1393487822_dalida-18

След смъртта и албумите на певицата не  били забравени и продължавали успешно да се продават.

1393487883_dalida-16

На гроба на Далида винаги има свежи цветя

 Животът на Далида е удивителен- тя успява от обикновено момиче да стане световна звезда, да спечели слава, влияние, пари и всичко, което този свят може да даде, но при това не успява да постигне щастие и доброволно напуска живота, отказвайки се от всички блага, за които мечтаят милиони хора по света…

1393487905_dalida-22

В чест на Далида са  построени паметници. Някои хора вярват, че ако се докоснат до бюста на певицата това ще им помогне в личния живот. Следите от тези докосвания си личат върху паметника, като протрити места.

1393487864_dalida-14

Интересното е, че хората вярват, че именно  онази, която не успя приживе да изгради личен живот, след смъртта си ще помогне на тях да сторят това …

1393487899_dalida-17

Вижте още...

Залята с киселина на двумесечна възраст от родния си баща става модна икона

admin

ПАК ЩЕ СЕ СРЕЩНЕМ СЛЕД 10 ГОДИНИ – ИСТАНБУЛ 1

admin

И аз имам проблемите на всяка редова домакиня с мазна престилка…;)

admin